From Barn to Custom Home

Since this 1920s concrete barn was stripped down to its bare bones, the project was more of a custom build than a renovation. We worked with the owners to create a rustic, industrial style that paid homage to its history, while also creating a stunning home for its family. These are some of the steps we took and considerations we made:

  • Barn boards were reclaimed and used for stairs; the hemlock from the hayloft ceiling was used for floors; the corrugated tin roof was recycled for island cladding; and the steel trusses were also reclaimed and showcased in the ceiling.
  • To maximize energy efficiency, six-inch wood walls with spray foam insulation were paired with the existing eight-inch concrete exterior walls.
  • Additional windows were added to maximize mountain views and overlook the third green of the Sirocco Golf Course.
  • Additional square footage was added to the second floor for living space: a new media room, two offices and a playroom became part of the final 3,800-square-foot home.